Met de verwenpas kun je als vrijwilliger profiteren van allerlei aanbiedingen.
Klik op de pas voor meer info.
Zoeken naar vacatures
Inschrijven als vrijwilliger
Persoonlijk advies
Deventermaatjes
Doe een vrijwilligerstest
Informatie voor vrijwilligers
NLDoet
Maak hier uw E-portfolio
Een vacature plaatsen
bericht sturen
Handleiding website

 
  

E-portfolio voor vrijwilligers
De pilot "investeren in vrijwilligers" is 1 september jl. geeindigd. Hieronder leest u een interview dat is gehouden met Jorien Vermeer, competentieadviseur bij de Vrijwilligerscentrale en 2 kandidaten aan het traject, Angelique Bergsma en Patricia Achtereekte. Hierin blikken zij terug op het e-portfolio traject.

 

 

 links Angelique Bergsma, rechts Patricia Achtereekte

Vrijwilligerscentrale Deventer blikt terug op succesvolle pilot
Van 1 april 2011 tot 1 september 2012 vond bij de VCD, buro voor vrijwillige inzet, de pilot “investeren in vrijwilligers” plaats. De provincie Overijssel is deze pilot bij 8 vrijwilligerscentrales in de provincie Overijssel gestart, en had als uitgangspunt om het vrijwilligerswerk meer te waarderen. Doelstelling was om 300 personen in de provincie Overijssel een traject te laten volgen waarin meer zicht werd verkregen in de competenties die zijn opgedaan. Deze competenties werden vervolgens vastgelegd in een digitaal e-portfolio. De kandidaten zijn hierbij begeleid door een competentieadviseur. Naast deze trajecten hebben nog eens 600 mensen gratis een e-portfolio aan gemaakt op www.investereninvrijwilligers.nl.
Een e-portfolio is eigenlijk een soort CV maar dan uitgebreider. Naast werkervaring en opleiding kunnen ook vrijwilligerswerk, mantelzorg en hobbies worden toegevoegd. Ook bestaat de mogelijkheid om foto’s en filmpjes te up-loaden. Samen met 2 kandidaten aan het traject blikt Jorien Vermeer, competentieadviseur bij de Vrijwilligerscentrale Deventer, terug op een interessante en succesvolle periode. “Geweldig om te zien dat heel veel mensen over veel meer kwaliteiten beschikken dan zij in eerste instantie denken. Dat alleen al geeft een enorme boost aan het zelfvertrouwen, aldus Jorien Vermeer”. Dat ondervond ook Patricia Achtereekte, vrijwilligster activiteitenbegeleiding bij Carinova, locatie St. Jozef. Zij werd op de mogelijkheid van het traject gewezen door haar vrijwilligerscoordinator. Patricia vertelt, “Het e-portfolio is een supermooie manier om datgene wat je aan ervaring opdoet in het vrijwilligerswerk eens vast te leggen. Op deze manier werd het overzicht van mijn kwaliteiten completer”. Maar omdat Patricia ook op zoek was naar een nieuwe baan, was het e-portfolio voor haar ook heel welkom bij het solliciteren. Na jarenlange ervaring in een commerciele functie bij een baan is Patricia nu op zoek naar een baan in de gezondheidszorg.
Voor Angelique Bergsma was het vinden van werk niet direct de aanleiding om mee te doen aan het traject. Als alleenstaande moeder met een bijstandsuitkering heeft Angelique de zorg voor haar autistische zoon. Hier is zij veel tijd mee kwijt. Daarnaast besteedt zij veel tijd aan vrijwilligerswerk, onder andere voor oudervereniging Balans, een vereniging voor ouders met kinderen met onder andere autisme, adhd, dyslexie etc. Haar vrijwilligerswerk levert Angelique een schat aan ervaring op. Ook zij wilde dit eens vastleggen en kunnen aantonen aan anderen. Mogelijk dat het haar kansen op een baan op termijn wel vergroot.
Over het maken van het e-portfolio zijn de dames ook enthousiast. Angelique vertelt, “het is leuk, echt een zoektocht naar wat je allemaal hebt gedaan. Heel prettig ook dat ook getuigschriften en referenties kunnen worden toegevoegd. Je kan jezelf echt op de kaart zetten”. Patricia; wat voor mij ook een meerwaarde is, is het feit dat je in een e-portfolio eindelijk eens alle diploma’s en getuigschriften op een rij hebt. Extra pluspunt, het e-portfolio zit in the cloud en je kan er dus altijd bij en het blijft een leven lang bij je. Angelique vult aan, “het e-portfolio past helemaal in deze tijd. Het is een andere manier van lobbyen voor jezelf, echt een moderne manier van solliciteren.
Jorien Vermeer beaamt dit. "Wat extra mooi is aan dit traject, is dat de competenties van een persoon kunnen worden getoetst aan de beroepen uit het MBO onderwijs. Met andere woorden, de opgedane competenties geven inzicht in wat deze waard zijn op de arbeidsmarkt."
Voor wie is een e-portfoliotraject nu eigenlijk interessant? ”Eigenlijk voor iedereen die inzicht wil krijgen in zijn competenties en een mooi e-portfolio wil opbouwen, ook met ervaringen anders dan in werk opgedaan, geeft Jorien aan. Als je over weinig tot geen werkervaring of opleiding beschikt, dan nog ben je ergens goed in en kun je laten zien wat je kunt. Voorwaarde om deel te nemen aan het traject, is dat je gemotiveerd bent en een beetje handig bent met de PC, maar ook dat kun je leren."
Angelique en Patricia raden het iedereen aan om een e-portfolio te maken. “”In het begin kost het even tijd, maar daarna hoef je het alleen nog maar bij te houden””.
Het e-portfolio is voor iedereen gratis beschikbaar op www.investereninvrijwilligers.nl. Voor een uitgebreid traject en advies van de competentieadviseur, neem contact op met de vrijwilligerscentrale Deventer.

Contactgegevens
Jorien Vermeer, competentieadviseur
tel. 615805
Email:
jorienvermeer@vcdeventer.nl