Aan de slag als Taalvrijwilliger!

Goede taalbeheersing is voor iedereen belangrijk. Samen kunnen we duizenden volwassenen helpen met lezen, schrijven, spreken en omgaan met een computer. Wil jij vrijwilligerswerk doen en vind je het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de maatschappij? Als taalvrijwilliger kun je hier een bijdrage aan leveren. Meld je aan, volg de basistraining en ga aan de slag!

Als taalvrijwilliger zet je je in om anderen te helpen met het verbeteren van hun basisvaardigheden. Je leert bijvoorbeeld een deelnemer hoe hij e-mails schrijft, een bijsluiter leest of een sollicitatiegesprek voert. Het vrijwilligerswerk vindt plaats bij jou in de buurt en kan op vele manieren. Je begeleidt bijvoorbeeld een deelnemer één-op-één of geeft samen met een docent les aan een groepje.

Hoe werken als vrijwilliger er precies uitziet? Dat hangt af van jouw kennis en voorkeuren, het doel van de deelnemer én de werkwijze van de organisatie waar je aan de slag gaat.

Training voor Taalvrijwilligers
Elke vrijwilliger volgt een basistraining. Tijdens deze training krijg je informatie over de doelgroep en over hoe volwassenen leren. Ook oefen je met het voorbereiden van een bijeenkomst met de deelnemer(s) en maak je kennis met speciaal lesmateriaal. Dit lesmateriaal sluit aan op de leefwereld van de deelnemer. De training bestaat vaak uit vier dagdelen. Naast de basistraining zijn er extra modules, bijvoorbeeld over digitale vaardigheden, ouderbetrokkenheid en vrouwen die (weer) aan de slag willen.

Ondersteuning
We bieden je op verschillende manieren ondersteuning. Als taalvrijwilliger ben je altijd gekoppeld aan een (vrijwilligers)organisatie, waar je terechtkunt met al je vragen. Ook bij een Taalhuis en professionals in de buurt kun je ondersteuning krijgen. Verder kun je filmpjes bekijken die tips geven voor de begeleiding van je deelnemer(s). Ook kun je gebruikmaken van verschillende lesmaterialen maar je als vrijwilliger goed mee kunt werken.

Doe mee en help iemand vooruit!
Als taalvrijwilliger kun jij het verschil maken in iemands leven. Je kunt iemand helpen met het verbeteren van basisvaardigheden als lezen en schrijven. Als je taal leuk vindt, graag met mensen werkt en flexibel bent, is dit misschien iets voor jou.

Nadat je je hebt aangemeld, nemen we contact op om jouw wensen en de mogelijkheden bij jou in de buurt te bespreken. Ook krijg je meer informatie over de basistraining.

Nu inschrijven

 
 
Vrijwilligers Centrale Deventer
Kleine Overstraat 75
7411 JK Deventer
Telefoon: 0570-615805
informatie@vcdeventer.nl
www.vrijwilligersstad.nl
Openingstijden:
Dinsdag, woensdag en donderdag
van 10.00 uur tot 14.00 uur.
Verder werken wij op afspraak
Volg ons op: